Lemon cream pie

Lemon cream pie

Är du en av de som föredrar mindre söta efterrätter är detta något för dig. En sötsyrlig paj med citronfyllning dekorerad med grädde.

Ingredienser: Botten

4 deciliter mandelmjöl
1 matsked fiberhusk
2 matskedar majsstärkelse eller durramjöl
2 matskedar sötströ
Ett kryddmått salt
50 gram smör, rumsvarmt
1 ägg

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Använd en elvisp med degkrokar för att blanda ihop alla ingredienser.

Ta fram en rund form med avtagbar botten på 23 cm i diameter och lägg en bit bakplåtspapper i botten.

Tryck ut degen i formen och upp ett par centimeter på kanterna. Fukta fingrarna lite för att degen inte ska fastna.

Ställ in i kylen i 10 minuter innan du gräddar botten mitt i ugnen i 30 minuter. Låt den sedan svalna.

Ingredienser: Fyllning

Ett gelatinblad
1 en fjärdedel citronjuice
2 deciliter sötströ
2 deciliter vatten
2 matskedar majsstärkelse
3 äggulor
50 gram smör, rumsvarmt

Gör så här

Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Låt det ligga 5-10 minuter.

Koka upp hälften av vattnet, sötströn och citronjuicen.

Vispa ihop resten av vattnet, majsstärkelsen och äggulorna i en separat bunke.

Vispa sedan i den varma vätskan i äggblandningen och häll tillbaka det i kastrullen.

Låt det sjuda under omrörning tills det tjocknat.

Ta bort kastrullen från plattan och lägg ner gelatinbladet.

Rör sist ner smöret innan du breder ut krämen i pajbotten.

Låt det svalna och ställ sedan in det i kylen i minst 3 timmar.

Topping

3 deciliter vispgrädde
Rivet citronskal

Vispa grädden relativt hårt och spritsa eller bred den över pajen innan servering.

Toppa med lite rivet citronskal. Om så önskas kan du också toppa med färska jordgubbar eller hallon för att få en lite mer varierad smak. Det tar inte bort från citronsmaken utan ger dig endast lite mer att njuta av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *